Dataretentie in België

Iedereen onder controle

Eind 2013 heeft België een wet aangenomen die alle internetproviders en telecombedrijven verplicht om een heleboel data bij te houden over het surf-, mail- en belgedrag van alle gebruikers. Die gebruikers, dat zijn wij allemaal. Van dokters, advocaten, journalisten en politici tot u en ik en iedereen. Internet- en telefonieproviders zijn wettelijk verplicht om gedurende een jaar gegevens bij te houden over wie met wie belt, wanneer, hoe lang, met welk toestel, vanaf welke plek, ...

Die algemene bewaarplicht van onze persoonlijke gegevens vormt een ernstige bedreiging voor een hele reeks fundamentele rechten en vrijheden: het recht op privacy, de vrijheid van meningsuiting, het beroepsgeheim, het bronnengeheim, de vrijheid van vereniging, het recht om ons vrij te verplaatsen.

De Liga voor Mensenrechten, de Ligue des droits de l’Homme en de Net Users’ Rights Protection Association (NURPA) hebben daarom besloten om samen naar het Grondwettelijk Hof te stappen. Via deze weg willen ze de vernietiging afdwingen van deze wet die van elke Belgische burger een potentiële crimineel maakt, die het vermoeden van onschuld vervangt door het vermoeden van schuld en die verschillende rechten en vrijheden met de voeten treedt. Die rechten en vrijheden zijn onontbeerlijk voor het democratisch functioneren van onze samenleving.

Op deze website vind je alle informatie over deze wet en over wat er op het spel staat.

Ook jij kan je steun betuigen !

Dit is een unieke gelegenheid om de politici eraan te herinneren dat "1984" van George Orwell een fictieboek was en geen handleiding.

Steun ons

Financier (de bescherming van) jouw privacy, niet de (uitbouw van een) controlestaat.

  • 85 donaties
  • 5717 € behaald
  • 114% van 5000€

De campagne is nu voorbij. Dank je!

Taal

Citaat

Een maatschappij die een fundamentele vrijheid opoffert voor een beetje veiligheid, verdient geen van beiden.

Benjamin Franklin